Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, açılışta yaptığı konuşmada, Çanakkale ruhunun sadece Çanakkale'de değil, Anadolu sınırlarını aşan pek çok coğrafyada yaşandığını söyledi.
Mehmet Akif Ersoy'un, Çanakkale Şehitlerine adlı eserini Medine yollarında yazdığını hatırlatan Başkan Erbaş, "Bakü'den Batum'a, Balkanlar'dan Yemen'e, Şam'dan Bağdat'tan Çanakkale'ye gelen binlerce şehidimizin ruhları şad olsun." dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, şehitlere hep dua ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"18 Mart Deniz Savaşları Zaferi, ondan hemen sonra Kara Savaşları'nın zaferlerinin gerçekleştiği günler. Bugünler onun için çok önemli. Ondan 5 sene sonra 23 Nisan 1920'de milli iradenin tecelli ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşu, açılışı ve bugünlere gelişimiz. 105 sene sonrasını idrak ediyoruz. Milletimiz her zaman ayakta oluşunu her vesileyle ortaya koydu. Başta Anafartalar Komutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere emeği geçenlerin hepsine minnettarız. İşte bugün biz, onların torunları olarak neler yapabiliriz? Onlara layık torunlar oluşumuzu nasıl gösterebiliriz? Bunun gayreti içindeyiz."
- "Bizim vazifemiz hikmeti aramak"
Camilerin, şehirlerin kalbi olduğunu, her üniversitede bir caminin bulunduğunu aktaran Başkan Erbaş, "Camiler şehirleri medeniyet merkezi yapan mekanlar. Bunun ilk örneği Yesrib'i, Medine-i Münevvere haline getiren Mescid-i Nebevi'dir ama sadece namaz kılınan yerler değildir. Bunun da ilk örneği Mescid-i Nebevi'nin içindeki suffenin, Allah Resulü Efendimiz tarafından hemen kurulmuş olmasıdır. Yani mektep, gençlerin, çocukların, insanların, doğru dini bilgiye ulaşması bir irfan, ilim, hikmet merkezi özelliğiyle öne çıkmıştır." diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizim medeniyetimiz kitap medeniyetidir. Bizim medeniyetimiz kütüphane medeniyetidir, ilim, irfan, bilgi, hikmet medeniyetidir. Onun için sadece üniversite öğrencilerimiz için değil Çanakkale'de yaşayan ya da Çanakkale'yi ziyaret etmek için ülkemizin her yerinden buraya gelen, kütüphanemizi, gençlik merkezimizi ziyaret eden herkes için burası bir irfan, ilim, hikmet merkezi olacak. Bizim vazifemiz hikmeti aramak. Hikmeti arayanlara Cenabıhak bir müjde veriyor. 'Allah hikmeti isteyene verir.' yani arayana verir diye vadediyor. O yüzden sevgili gençler biz hikmetin peşinde olalım. Hikmet müminin yitiğidir. O yitiğimizi arayalım, bulalım. Nerede bulursa alır buyuruyor Peygamber Efendimiz. İşte burası, 18 Mart Hatime Ana Ulu Camimizin altındaki gençlik merkezi, bu hikmetin arandığı mekanlardan birisidir. Bunun gibi ülkemizde 1325 gençlik merkezimiz var. Nedir amacımız? İşte bu hikmeti, insanımıza, gençlerimize ulaştırmak."
Konuşmanın ardından kurdele kesilerek merkezin açılışı gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, daha sonra merkezi gezerek kütüphanede kitap okuyan öğrencilerle sohbet etti.
Açılışa, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Müftüsü Mustafa Bilgiç, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Şaban Kondi ile davetliler katıldı.
Başkan Erbaş, Çanakkale Valiliğini ziyaret etti
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ayrıca, Çanakkale’de valiliği ziyaret etti.
Valiliğe gelişinde Vali Ömer Toraman tarafından karşılanan Başkan Erbaş, valilik şeref defterini imzaladı.
Başkan Erbaş, Çanakkale’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “23 Nisan milletimizin iradesinin tecelli ettiği Meclisimizin de açılış günü bugün. Çanakkale’de bir günlük bir programla gençlerimizle beraber olacağız inşallah. Cenab-ı Hak bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin.” dedi.
Çanakkale’ye hizmet etmenin bir iftihar meselesi olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, “Diyanet hizmetlerine katkılarınız, rehberliğiniz bizim için çok önemli. Bu konuda yol göstericiliğinizle imamlarımız, müezzinlerimiz, vaizlerimiz ve müftülerimizle birlikte dini bilginin toplumumuza ulaştırılması, hem ibadetleri hem de dini bilgilere ulaşmaları noktasında büyük bir gayretle çalışmayı Cenab-ı Hak nasip eylesin.” diye konuştu.
Toraman: “4-6 yaş Kur’an kurslarıyla çocuklarımıza hizmet kapısı açıldı”
Vali Toraman da ziyaretinden dolayı Başkan Erbaş’a teşekkürlerini ileterek, şunları kaydetti:
“23 Nisan Meclisimizin açılışının 105. yıl dönümünü kutladık. Aynı zamanda yarın itibariyle de Çanakkale kara savaşlarının başlangıcının 110. yıl dönümü. Hem denizde hem de karada büyük bir zafer var. Ecdadımız, cesaretle, kahramanlıkla, fedakarlıkla büyük bir destan yazmış mübarek topraklar. Türkiye’nin ortak paydası, bütün milletin gönül coğrafyası. Buraya yalnızca dönemin siyasi sınırları içerisindeki vatandaşlarımız değil, gönül coğrafyamızdan da gelen gönüllü kardeşlerimizde bizimle omuz omuza mücadele etmişler.”
Diyanet İşleri Başkanlığının çalışmalarını da iftiharla takip ettiklerini söyleyen Toraman, “Hayatın her alanında; doğumdan vefata kadar her yaş dönemine hitap eden kıymetli çalışmaları var. Bunların içerisinde gençliğe yönelik çok kıymetli gençlik merkezleri ve gençlerle buluşma var. 4-6 yaş Kur’an kurslarıyla çocuklarımıza hizmet kapısı açıldı. Bu ebeveynler için çok kıymetli.” ifadelerini kullandı.