Hacdan Sonra Günahsız Kalmak

Hacdan Sonra Günahsız Kalmak


Yakın zamanda hacdan döndüyseniz, Allah'ın sizden kabul etmesini dilerim. İnşaAllah doğduğunuz günkü gibi temiz bir sayfa ile sıfır günahla döndünüz.

Ebû Hüreyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Rasûlullah (s.a.v.)'i şöyle buyururken işittim: " Kim Allah için hacceder, çirkin söz söylemez ve kötülük işlemezse geri dönecektir." annesinin onu doğurduğu gibi.” ( Buhari ve Müslim).

Hac yapma fırsatı bulamamış olsanız bile, Allah'a samimi bir tövbe ederek tüm günahlarınızın bağışlanmasını sağlayabilirsiniz.

Bunu akılda tutarak, Hac'dan sonra temiz bir sayfa tutmanızı sağlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Unutmayın, bir daha hac yapma fırsatı bulamayabilirsiniz.

1. Günahkarların en iyisi olun

Hepimiz insanız ve hata yapmak doğamızda var. Anas ibn Malik (Allah ondan razı olsun) anlatıyor: Peygamber ﷺ şöyle buyurdu:  "Ademoğullarının hepsi günahkardır ve günahkarların en hayırlısı tövbe edenlerdir." ( Sünen-i Tirmizî)

Bu hadis günaha yeşil ışık yakmıyor, sadece herkesin hayatının bir noktasında (korunan peygamberler hariç) günaha düşeceğini kabul ediyor. Önemli olan, kayarsanız yerde kalmamanızı sağlamaktır. Kalk ve devam et. Hata yaptığınızda veya bir hata yaptığınızda hemen Allah'tan sizi bağışlamasını isteyin.

2. Kendinizi düzenli olarak hesaba katın

Her günün veya haftanın sonunda, işlediğin bütün günah ve hataları gözden geçir ve o günün günahlarına tevbe ve istiğfar et. Belki her ay geriye bakın ve düzenli olarak hangi günahları işlediğinizi görün ve gelecekte o günaha düşmekten kaçınmanıza yardımcı olacak yollar bulun. Örneğin, düzenli olarak başkalarını gıybet eden bazı arkadaşlarınız olabilir ve kendinizi onlara katılırken bulabilirsiniz. Onlara tavsiyelerde bulunmaya çalışın ve dikkate almadıklarını fark ederseniz, kendinize bu tür bir arkadaşlığı sürdürmeye değip değmeyeceğini sorun.

Ayrıca gafletle farkında olmadan yaptıkların için af dilemeyi unutma ve gelecekte bu günahların daha çok şuurunda olmaya çalış.

3. Özellikle başkalarının haklarının bilincinde olun

Başkalarını gıybet etmemeye veya iftira atmamaya çalışın. Gıybet, bir kişi hakkında, diğer kişinin başkaları tarafından anılmasından hoşlanmadığı doğru bir söz söylemektir. İftira, yanlış bir şekilde başka bir kişiye olumsuz bir şey atfediyor. Gıybet edersek ve o kişiden mağfiret dilemezsek, kıyamet gününde sevaplarımızı o kişiye vermek zorunda kalırız.

4. Sevaplarına kat.

Unutmayın, Allah bütün kötülüklerinizi sildi ama rahmetiyle yaptığınız bütün iyiliklerinizi korudu ve siz hacda haramda namaz kılarak sevaplarınızı büyüttünüz. Hac yapmanın kendisi büyük sevaplar taşır.

Allah şöyle buyurmaktadır: “Günün iki tarafında ve gecenin ilk saatlerinde namaz kıl. Muhakkak iyilikler kötülükleri giderir. Bu, düşünenler için bir öğüttür.” (Hud Suresi, 114)

Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Nerede olursan ol Allah'a karşı takva sahibi ol, bir kötülüğün ardından bir iyilik yap ki, o onu yok eder ve insanlara karşı iyi davran." (Tirmizi)

5. Allah'tan size yardım etmesini isteyin

Allah'tan sürekli olarak günahlardan sakınmamıza ve O'nu zikretmemize yardım etmesini istemeliyiz. Her namazdan sonra şu duayı okumaya çalışın:

Muaz radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem elimden tuttu ve şöyle dedi: “Ey Muaz! Allah'a yemin ederim ki seni seviyorum, bu yüzden her namazdan sonra şu duayı asla unutmamanı tavsiye ederim:

اللَّهُمَّ أَعِنِّي عَلَى ذِكْرِكَ وَشُكْرِكَ وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ

“Allahumme e'inni ala zikrike ve şükrike ve hüsni ibâdetike (Allah'ım, Seni zikretmeme, Sana şükretmeme ve Sana en güzel şekilde ibâdet etmem için bana yardım et).” (Ebu Davud)

132 Görüntülendi